MUISTOISSAMME - fri. o. Black Tie Affair

YLA3 - 97p / Joulukuu 2008

Virallinen nimi: Black Tie Affair
Lempinimi: Jone, Aki
Rotu, sukupuoli: friisiläinen, ori
Säkäkorkeus: 165cm
Väri, merkit: musta, ei merkkejä
Syntynyt, ikä: 24.11.07, kuollut 27-vuotiaana 7.2.2010
Omistaja: Zarda, Violet
Ex-omistaja: ania
Hoitaja: Katso!
Kasvattaja: Dan Nymam, evm
Painotus: Kouluratsastus
Koulutustaso: GP - 90cm
Virtuaalihevonen VH-45755

Jone eli pitkän ja onnellisen elämän. Minun lisäkseni Jonea jäi kaipaamaan orin hoitaja Anna.
--Violet© Violet

Luonnekuvaus

Kuinka voin kertoa Jonen luonteen muutamassa rivissä, olisi parempi jos tutustut siihen itse! No yritetääs: Jone on monella tapaa monipuolinen hevonen. Jonen kaikkiin luonteenominaisuuksiin tutustuminen vaatii paljon aikaa, sillä ori tuntuu olevan joka päivä hieman erilainen, eikä koskaan voi olla etukäteen varma siitä, miten ori juuri tänään käyttäytyy. Yleensä Jone on mallikelpoinen herrasmies, mutta joskus se osaa liiankin hyvin olla äkäinen ja pomotteleva. Jonesta löytyy siis haastetta kokeneelle, mutta lempeimpinä päivinään se sopii hienosti myös hieman kokemattomalle, jolta löytyy päättäväisyyttä ja uskallusta komentaa. Hevosten kesken Jonessa on johtaja-ainesta, mutta se tulee silti oikein hyvin toimeen kaikkien hevosten kanssa, niin uusien, kuin vanhojenkin lauman jäseninen. Jonea käsiteltäessä sille täytyy vain osata näyttää, että vaikka Jone kuinka määräisi laumalaisiaan laitumella, ihminen määrää sitä, eikä toisin päin.

Hoitaessa Jonen monipuolisuus ilmenee hyvin; on päiviä, jollon Jone seisoo paikallaan kuin patsas, nostaa kaviot ja antaa laittaa varusteet ilman ongelmia. Seuraavana päivänä Jone ehkä onkin täysin erilainen tapaus, pyörii ja uhittelee, kaviot eivät nouse sitten millään, ja suitsiminen on miltei mahdotonta. Joskus herra antaa ymmärtää, että on kiltisti, se seisoo harjauksen ajan paikallaan, mutta kavioiden putsaus ei sitten enää onnistukaan, jalka ei nouse, tai jos nousee, sillä pamautetaan usein karsinan seinään ja hoitajasta otetaan maistiainen hampailla. Jonen hoitaminen on palkitsevaa, jos orin saa hallintaansa, mutta ihminen joka ei uskalla komentaa Jonea, saattaa pitää herran hoitamista pahana painajaisena. Kunhan orille on jo useaan otteeseen näyttänyt kuka on pomo, se alkaa pikkuhiljaa kunnioittamaan hoitajiaan enemmän ja enemmän, ja alkaakin käyttäytyä joka päivä siivosti sen tietyn hoitajan kera, vaikkakin joku päivä unettaa, jonain päivänä ollaan uteliaita, jonain leikkisiä, joskus jopa halituulella. Laitumelta Jonen saa useimmiten hakea sisäpuolelta asti, se ei tule portille kun sitä huudetaan, päinvastoin, se etsii laitumen mutaisimman kohdan ja asettuu keskelle sitä siinä toivossa, ettei hoitaja tule hakemaan jos kengät kastuu ja likaantuu. Jos mutaa ei ole, se useimmiten lähtee vain kävelemään poispäin. Kun sen saa kiinni, Jone laahustaa hieman vastahakoisesti pois, mutta kävelee kuitenkin pää riipuksissa hoitajan perässä eikä yritä mitään temppuilua.

Ratsastettaessa Jone on haastava, se osaa todella paljon, se on taitava kouluratsu, kunhan ratsastaja saa hevosen taidot esiin. Jone vaatii pitkän lämmittelyn jossa sitä taivutellaan paljon, sillä alkuun se tuntuu melko tahmealta ja jäykältä. Kunhan ratsastaja lämmittelee Jonen hyvin ja osaa antaa oikeat avut oikealla tavalla, herra liikkuu nätisti ja pehmeästi, sivusta katsottuna voisi melkein luulla että Jonella on helppo ratsastaa. Jone tekee vain sen, mitä pyydetään, eikä tippaakaan enempää, eli mikäli avut eivät ole kohdallaan, se ei myöskään tee toivottua asiaa. Jone toimii siis parhaiten kokeneemmalla ratsastajalla, eikä todellakaan ole aloittelijan suosikki, vaikkakin Jone rakastaa pieniä lapsia ja talutusratsastuksessa se onkin sitten kuin unelma. Kisoissa Jonen kanssa on mahdollisuus menestyä, kunhan ratsastaja on erittäin keskittynyt tehtävään ja lämmitellyt orin hyvin, se myös kulkee nätisti, vaikka tietysti tässäkin on se samainen sääntö; Jone on loistava kisaratsu kokeneelle ratsastajalle, muttei kokemattomalle.

Sukutaulu

I: Bare Necessities
musta, 170cm, evm
I.I: Big League
musta, evm
I.E: Made You Look
musta, evm
E: Odossen Dreamer
musta, evm
E.I: Occasional Flurries
musta, evm
E.E: Brash n Sassy
musta, evm

Sukuselvitys

Isä Bare Necessities on komea, näyttelymenestyksestään tunnettu upearakenteinen friisiläisori. Pappaksi kutsutulta herralta löytyy säkäkorkeutta huimat 170cm. Pappan luonnetta voisi parhaiten kuvailla sanalla ylpeäilevä, ori tuntee arvonsa ja käyttäytyy sen mukaisesti. Isolla egolla varustettu komeus omistaa myös herkän puolen, kunhan vain kukaan muu, kuin sen hoitaja, ei ole näkemässä. Eihän sitä sovi heittäytyä herkkikseksi suuren tammalauman edessä, tai omien orikavereidensa kanssa, nehän leimaisivat heti nössöksi! Pappalla on myös runsaasti kilpailukokemusta kouluratsastuksen parissa, esteillä poika ei kuitenkaan hallitse jalkojaan, joten välttääkseen kaviokkaat umpisolmut, esteiden hyppääminen on suosiolla jätetty vähemmälle.

Isän isä Big League ruunattiin melko nuorena, sen ainoa jälkeläinen Bare Necessities syntyi pakasteesta. "Lepa" oli orina melko mahdoton käsitellä, ruunauksen jälkeen se rauhoittui vähän. Luonteeltaan ruuna oli pomotteleva (en halua edes tietää kuinka pomotteleva se olisi ollut orina). Se tuli loistavasti toimeen tammojen kanssa, mutta orit ja muut ruunat sai sen hehkumaan punaista. Lepa lopetettiin sen ollessa 18-vuotias, vanhuuden vaivat alkoivat vaivaamaan ruunaa jo siinä iässä. Lepa omasi kuitenkin hienon rakenteen, vaikkei sen kanssa näyttelykehiä kierreltykään. Lepalla on muutamia sijoituksia niin esteiltä, koulusta, kuin valjakkoajostakin.

Isän Emä Made you Look ei ole juurikaan tietoa. Tamma oli puhdasrotuinen friisiläinen, sen paperit ovat kuitenkin myöhemmin kadonneet. Nimi ei ole kovinkaan tuttu ainakaan kouluratsastuksen parissa, sillä on kilpailtu muutama seuratason kilpailu Saksassa, mutta muuta tietoa tammasta ei löydy.

Emä Odossen Dreamerillä, tuttujen kesken Sennillä, on kokemusta niin tuntiratsuna kuin kisaratsunakin. Sennin luonne on hyvä tuntihevoselle; se on säyseä ja kuuliainen, muttei mikään automaatti. Senniä täytyy ratsastaa, jotta se tekee toivotut tehtävät, pelkkä kyydissä istuminen ja muutaman pohjeavun antaminen ei saa sitä toimimaan. Kisaratsunakin Senni on upea, liikettä löytyy vaikeampiinkin luokkiin. Esteille Sennin itsevarmuus ei riitä, se ei uskalla hypätä puolta metriä korkeampia esteitä. Senni ei ole pomoainesta, mutta se osaa kyllä hoitaa pomon tehtävät laumassaan, sekä hoitajansa kanssa, mikäli kukaan muista ei siihen pysty. Hoidettaessa onkin tärkeää näyttää, ettei Sennin tarvitse pomottaa. Sennillä on kilpailtu kouluratsastusta Grand Prix luokissa kansallisella tasolla asti. Näyttelyissä Sennillä ei olla käyty, sillä vaikka neiti rakenteellisesti onkin erinomainen, sillä on vasemmassa takajalassa pieni värivirhe, puhdasrotuisuudestaan huolimatta, sen jalassa on hieman valkoista.

Emän isä Occasional Flurries oli suosittu jalostusori, siltä löytyi näyttelymenestystä, kuin myös upeaa liikettä kouluratsastukseen. Nalleksi kutsuttu ori ehti saada 8 jälkeläistä ennen eläkepäiviään. Eläkkeelle mennessään se ruunattiin ja myytiin eräälle liikenneonnettomuudessa loukkaantuneelle tytöllä kuntoutushevoseksi, jonka kanssa köpötellä rauhallisia maastolenkkejä. Nalle ruunattiin siis todella myöhään, mutta sille ei pahemmin jäänyt orivaihde "päälle", Nalle tosin käyttäytyi aina siivosti, eikä pahemmin kenkkuillut kenellekään.

Emän emä Brash n Sassy toimi tuntiratsuna koko ikänsä, se ei koskaan suostunut menemään traileriin, eikä se siksi sopinut kisaratsuksi. Sassylla on kuitenkin muutama kisakerta ratsastuskoululla järjestetyistä seuratason kilpailuista, mutta kummempaa menestystä se ei haalinut, tammaparka jännitti kisatilanteissa aivan liikaa. Luonteeltaan Sassy oli kiltteyden perikuva. Joku voisi jopa sanoa, että sitä oli tylsä hoitaa, kun se aina torkkui hoitamisen ajan, eikä oikeastaan kiinnittänyt pahemmin huomiota mihinkään. Sen karsinaan saattoi tunkea viisikin ihmistä samaan aikaan, eikä se ollut moksiskaan. Ratsuna Sassy olikin sitten melko monen suosikki, se oli reipas, eikä sitä tarinnut patistaa liikkelle, muttei myöskään pidätellä vähentääkseen liikaa vauhtia. Toisinaan tamma tosin innostui liikojakin. Sassy olisi ollut kisalahjakkuus niin esteillä kuin koulussakin, sääli vain, että jännitys pilasi aina suoritukset, eikä koppiin meno sujunut sitten millään.

Jälkikasvu

Syntynyt skp. Nimi Emä Omistaja
08.08.2008 t. Zarda's Ophirella Alicia NW Violet
09.08.2008 o. Zarda's Calcifer Wintry Miracle Decne
05.11.2008 o. Night Rider Z4 Wintry Miracle Kaito
14.01.2010 r. Jabbo Z4 Kloof Liefde Maija J

Sijoitukset

KRJ Kouluratsastus (43kpl)
KRJ :: 11.08.08 :: kutsu :: Int II :: 1/124
KRJ :: 17.08.08 :: kutsu :: Int II :: 1/105
KRJ :: 07.08.08 :: kutsu :: Vaativa B :: 1/93
KRJ :: 30.07.08 :: kutsu :: Helppo B :: 1/60
KRJ :: 09.08.08 :: kutsu :: Vaativa A :: 1/50
KRJ :: 23.03.09 :: kutsu :: Grand Prix :: 1/50
KRJ :: 08.08.08 :: kutsu :: Int II :: 1/50
KRJ :: 03.08.08 :: kutsu :: Vaativa A :: 1/33
KRJ :: 12.08.08 :: kutsu :: Grand Prix :: 1/26
KRJ :: 30.07.08 :: kutsu :: Helppo C :: 2/60
KRJ :: 30.07.08 :: kutsu :: KN Special :: 2/60
KRJ :: 02.03.09 :: kutsu :: Grand Prix :: 2/52
KRJ :: 03.08.08 :: kutsu :: Helppo A :: 2/50
KRJ :: 02.08.08 :: kutsu :: Vaativa A :: 2/32
KRJ :: 07.09.08 :: kutsu :: Vaativa B :: 3/97
KRJ :: 07.09.08 :: kutsu :: Vaativa A :: 3/84
KRJ :: 30.07.08 :: kutsu :: KN Special :: 3/60
KRJ :: 07.08.08 :: kutsu :: Grand Prix :: 3/55
KRJ :: 10.09.08 :: kutsu :: Grand Prix :: 68/80
KRJ :: 08.08.08 :: kutsu :: Int II :: 4/50
KRJ :: 12.08.08 :: kutsu :: Grand Prix :: 4/50
KRJ :: 28.07.08 :: kutsu :: Vaativa B :: 4/44
KRJ :: 05.08.08 :: kutsu :: Helppo B :: 4/30
KRJ :: 30.07.08 :: kutsu :: Int II :: 5/158
KRJ :: 30.07.08 :: kutsu :: Helppo B :: 5/60
KRJ :: 24.06.08 :: kutsu :: Int II :: 5/53
KRJ :: 03.08.08 :: kutsu :: Grand Prix :: 5/50
KRJ :: 10.08.08 :: kutsu :: Int I :: 5/35
KRJ :: 10.08.08 :: kutsu :: Grand Prix :: 5/35
KRJ :: 26.08.08 :: kutsu :: Grand Prix :: 5/34
KRJ :: 07.08.08 :: kutsu :: Helppo A :: 5/33
KRJ :: 05.08.08 :: kutsu :: Vaativa B :: 5/30
KRJ :: 13.09.08 :: kutsu :: Int II :: 5/30
KRJ :: 26.07.08 :: kutsu :: Grand Prix :: 5/30
KRJ :: 05.08.08 :: kutsu :: Vaativa B :: 5/30
KRJ :: 13.09.08 :: kutsu :: Int II :: 5/30
KRJ :: 05.08.08 :: kutsu :: Int I :: 6/82
KRJ :: 20.08.08 :: kutsu :: Helppo A :: 6/50
KRJ :: 12.08.08 :: kutsu :: Int II :: 6/42
KRJ :: 30.07.08 :: kutsu :: Helppo A :: 7/60
KRJ :: 04.03.09 :: kutsu :: Grans Prix :: 7/50
KRJ :: 07.09.08 :: kutsu :: Vaativa A :: 8/84
KRJ :: 24.06.08 :: kutsu :: Vaativa A :: 8/72

Villit kilpailut (12kpl)
Koulu :: 13.12.09 :: kutsu :: Vaativa A :: 1/24
Koulu :: 20.08.08 :: kutsu :: KN Special :: 1/22
Koulu :: 26.06.09 :: kutsu :: Vaativa A :: 1/18
Koulu :: 15.08.08 :: kutsu :: Vaativa B :: 1/14
Koulu :: 11.09.08 :: kutsu :: Int I :: 2/29
Koulu :: 13.03.09 :: kutsu :: Grand Prix :: 2/14
Koulu :: 26.06.09 :: kutsu :: Int I :: 2/9
Koulu :: 02.08.08 :: kutsu :: Int I :: 2/7
Koulu :: 14.09.08 :: kutsu :: Grand Prix :: 2/4
Koulu :: 25.07.09 :: kutsu :: Grand Prix :: 3/12
Koulu :: 14.04.09 :: kutsu:: Grand Prix :: 3/9
Koulu :: 02.08.08 :: kutsu :: Vaativa A :: 4/16

VILLI-CUP sijoitukset (3kpl)
VILLI-CUP :: 25.01.09 :: kutsu :: Grand Prix :: 1/6
VILLI-CUP :: 25.11.08 :: kutsu :: Grand Prix :: 1/5
VILLI-CUP :: 25.08.08 :: kutsu :: Grand Prix :: 4/16

(ruusukkeesta kiitos Mestyn ruusukkeelle)

Hoitajien piirtämiä kuvia Jonesta


© Anna