..
ETUSIVU
ESITTELY
HEVOSET
KASVATUS
TOIMINTA
HOITAJAINFO
YHTEYS & MUUTA
BLOGI
..
..Virtuaalitalli || a sim-game stable

fri. o. Mortimer Z4

Virallinen nimi: Mortimer Z4 Omistaja: Zarda, Violet
Lempinimi: Mortti Hoitaja: Katso!
Rotu, sukupuoli: friisiläinen, ori Kasvattaja: Zarda, Violet
Säkäkorkeus: 168cm Painotus: Kouluratsastus
Väri, merkit: musta, ei merkkejä Koulutustaso: Int II - 60cm
Syntynyt, ikä: 29.06.2008, 23v (ikääntyy epäsäännöllisesti)
YLA2, FLA2, VPA-2
VH04-040-6907 - Virtuaalihevonen - HOITOKIRJA


© Violet

Luonnekuvaus

Mortti ei ihan mihin tahansa porukkaan mahdukaan, eikä siksi, että se olisi lihava, vaan yksinkertaisesti siksi, että se omaa ainakin viisi kertaa itseään isomman egon. Mortin kaveripiiriin kuuluu vain hevosia, jotka kunnioittavat sitä, ja joilta löytyy säkäkorkeutta, pikkuponeja Mortti ei hyväksy omaan pieneen laumaansa, eikä juuri tule niiden kanssa muutenkaan toimeen. Sama pätee osittain myös ihmisten kanssa, aiukuiset ja pitkät nuoret tulevat Mortin kanssa toimeen loistavasti. Mortti ei ala komentelemaan, eikä yritä saada ihmistä tossun, tai siis kavion alle. Lapset taas, etenkin pikkulapset ja ala-asteikäiset on hyvä pitää Mortista erossa. Ei Mortti varsinaisesti tarkoita pahaa, mutta se ei vain luota siihen, että joku, joka on paljon pienempi kuin ori itse, osaisi tiukassa tilanteessa ottaa vastuun.

Hoidettaessa Mortti on pitkille ihmisille ihailtavan helppo hoitaa. Se antaa kaviot nätisti, ottaa kuolaimet ilman hankaluuksia, oikeastaan ainoa ongelmatekijä on korvat, se ei ainaisi kenenkään koskea niihin. Lapselle Mortti ei todellakaan ole se unelmien satuhevonen, "alakokoisille palvelijoille" se heittäytyy täysin mahdottomaksi. Vaikka se ei pure tai potki ihmistä, niin karsinan takaseinää rummuttava jalka, ilmaa näykkivät hampaat ja niskaan painuneet korvat riittävät yleensä epämieluisan poistamiseen karsinasta. Aikuisen valvovan silmän alla Mortti on lapsellekin kiltti.

Ratsastettaessa Mortti unohtaa pituusrasismin, lyhyt ihminen on tervetullut selkään, mikäli taitoa ja tilanteen hallintaa riittää. Taidot testataan kyllä huolellisesti ennen kuin ori alkaa tottelemaan. Ensimmöinen koitos on jo selkäännousuvaiheessa, kiitoravi tai -laukka jo ennen kuin molemmat jalat ovat jalustimissa, on varma keino saada aloittelija alas selästä. Mikäli hommasta ei näytä olevan hyötyä, Mortti ottaa vielä pari, melko matalaa pukkisarjaa, jos ratsastaja vielä silloinkin on kyydissä, Mortti luottaa siihen, että ratsastajan taidot ovat riittävät. Hyvä tasapaino on siis tärkeä, kun ollaan Mortin kanssa tekemisissä. Ratsastaja, joka on jo muutaman kerran ollut osallisena Mortin pukkisarjatestauksissa, pääsee huomattavasti vähemmällä, ja saattaa selvitä vai pienellä pyörimisellä selkään noustessa. Kokeilun jälkeen Mortti onkin sitten aika helppo ratsastettava. Ponien lähelle herraa ei tosin kannata päästää, tai se saattaa alkaa ärsyttämään niitä, eikä sen jälkeen kenelläkään ole kivaa. Kunnon välimatkat estää kuitenkin ikävät yhteenotot. Maastoon Mortti lähtee mielummin yksin, vain ratsastaja mukanaan, eikä muita hevosia huolita mukaan, paitsi ehkä Vertti.

Taluttaessa Morri tulee meljo kiltisti mukana, tosin laitumelle päin sillä on hieman kiire, ja vauhti on vähän sallittua reippaampi. Jos lapsi yrittää taluttaa sitä, se antaa kyllä kiltisti kiinni, mutta ei sitten lähdekkään kulkemaan perässä.

Kisapaikalla Mortti kulkee pää ylhäällä ja uskoo olevansa parempi kuin kukaan muu. Se ei käyttäydy oikeastaan millään tapaa huonosti, ellei joku pikkuponi tahallaan hypi nenille. Suorituksessa ori puhkuu itsevarmuutta ja energiaa.

Loppujen lopuksi Mortti ei ole missään nimessä ilkeä. Se ei vain luota lapsiin riittävästi, ollakseen niiden seurassa rento ja luottavainen, lisäksi se kokee olevansa liian korkea-arvoinen pienten lasten leluhevoseksi. Aikuisten ja nuorten kanssa Mortti tosiaan tulee toimeen oikein hienosti.

Sukutaulu

I: VIP MVA Fn Gigantic Spherical
musta, 160cm
KRJ-II, YLA2, VPA-I, FLA-II, KTK-I
VH-39809
I.I: Enormous
musta, 170cm, evm
I.E: So Spherical
musta, 158cm, evm
E: Wintry Miracle
musta, 159cm
YLA3, KRJ-III, FLA3
VH-41843
E.I: Hibernation
musta, 165cm, evm
E.E: Miraculous
musta, 159cm, evm

Sukuselvitys

Isä Gigantic Spherical on upea, muotovalio-tittelillä palkittu ori. Sen lisäksi Hertiltä löytyy KRJ-II, YLA2 ja VPA-I palkinnot. Luonteeltaan Hertti on oikein herttainen ja kaikin puolin lempeä tapaus. Kaiken kaikkiaan Hertillä on kuusi jälkeläistä, joista yhdet on kaksoset Mortti ja Vertti, eikä enempää jälkeläisiä ole suunnitteilla. Kilpailuissa Hertti on pärjännyt upeasti, sijoituksia löytyy eniten kouluratsastuskilpailuista, mutta siinä sivussa sillä on kisattu vähän myös esteitä ja valjakkoajoa. Sekä tietysti näyttelyissä, joista Hertti on haalinut suuret määrät menestystä. Hertti on pakastevarsa.

Isänisä Enormous ruunattiin jo nuorena, sillä sitä kaavailtiin aluksi ratsastuskouluun. Kuitenkin eräs nuori kouluratsastaja huomasi "Enon" kyvyt ja ruuna myytiin kilparatsuksi kuuden vuoden iässä. Nyt jo edesmennyt hieno kouluruuna kaappasi kisoista mukaansaa suuren määrän sijoituksia ja monen monta voittoa pääosin kouluratsastuksen puolelta, mutta esteille Eno ei soveltunut kovin hyvin raskaan rakenteensa vuoksi, mutta matalemmista luokista Eno sai viisi sijoitusta, joista yksi oli voitto. Loput sijoitoitukset ovat kouluratsastuksesta. Valjakkoajoa Enon kanssa ei koskaan kokeiltu. Enolta otettiin pakasteita vain kahta varsaa varten, mutta toisesta niistä syntyi kaksoset, joista toinen oli Hertti, joten ruunalla on yhteensä kolme jälkeläistä.
Eno myytiin 18-vuotiaana ratsastuskouluun viettämään eläkepäiviään, koska kilpatallissa ei ollut tilaa ruunalle, jolla ei enää voinut kilpailla. Ratsastuskoulussa Eno kävi pari kertaa viikossa tunneilla, mutta pääosin sillä vain köpöteltiin maastossa rauhallisia lenkkejä viitenä päivänä viikossa, loput kaksi oli herran vapaapäiviä. Luonteeltaan Eno oli hyvin rauhallinen ja kuuliainen ruuna, se sopi mainiosti myös aloittelijoille ja pienten lasten talutusratsastukseeni, vaikkakin sen suuri koko saattoi joskus pelottaa pieniä lapsia, ori kun oli säkäkorkeudeltaan lähes 170cm. Kuitenkin ruuna oli hyvin lempeä tapaus, ja monen lapsenkin suosikki. Ruuna Enormous menehtyi lopulta vanhuuden vaivoihin upean 26-vuoden iässä.

Isänemä So Spherical on sulavaliikkeinen ja melko siro koulupainotteinen 158cm korkea neitonen. "Sherillä" kilpailtiin paljon kouluratsastuksen merkeissä, mutta esteiltäkin löytyy sijoituksia jopa korkeammista luokista. Sheri on voittanut useat koululuokat, ja sillä on kokeiltu myös valjakkoajoa, mutta siinä se ei koskaan menestynyt hirveän hyvin. Vuosien saatossa Sheri on saanut myös hienosti näyttelymenestystä, se on voittanut useat luokat, ja tullut toiseksi vielä useammassa. Sheri on kantakirjattu KTK-II -palkinnolle. Tammalla on viisi jälkeläistä, eikä enempää ole suunnitteilla.

Emä Wintry Miracle on soma tamma. Luonteeltaan se on arka, mutta silti erityisen kiltti. Miralta löytyy muutama palkinto (KRJ-III ja YLA3), mutta lisääkin sille luultavasti koitetaan haalia, ja vanhoja tuloksia parantaa, tammalta kun löytyy kisamenestystä runsaasti, sekä kuusi hyvin menestyvää jälkeläistä. Mira on Vaativa A -tason kouluratsu, mutta on esitellyt kykyjään myös valjakkoajon puolella, sekä vähän myös esteratsastuksessa.

Emänisä Hibernation on painottunut esteisiin ja ajoon. Orin liikkeet ovat lennokkaita ja se hyppääkin kuin lintu. Hipsuksi kutsuttu ori on luonteeltaan pakkaus, jonka käsittelemiseen tarvitaan runsaasti päättäväisyyttä, tai muuten Hipsu alkaa helposti pompottamaan hoitajaansa. Hipsulta löytyy kilpailumenestystä valjakkoajosta, sekä n. 80cm esteluokista. Rakenteellisesti ori on hieman sirompi, kuin friisiläiset yleensä, jonka takia se onkin esteillä kevyt hyppääjä. Herran kärsivällisyys ei riitä koulukuvioihin, vaikka liikettä tosiaan löytyisi, mutta ongelmana onkin se, ettei Hipsu jaksa keskittyä mihinkään maantasokiemurteluun viittä minuuttia kauempaa, kärryjen edestä sitä taasen ei meinaa millään saada pois.

Emänemä Miraculous on kaunis musta tamma. Tämä kouluun painottunut neitonen taitaisi jopa GP-tason luokkia, mutta sen omistaja on kilpaillut sen kanssa vain vaativaa B:tä, ratsastajan omat taidot kun eivät riitä GP-tasolle asti. Mirtsulla on tosin myös pari sijoitusta intermediaire-luokista, mutta tällöin kisaajana on ollut Mirtsun kasvattaja. Luonteeltaan tamma on hyväkäytöksinen ja kaikella tapaa helppo. Hoidettaessa se antaa hoitajan hoitaa hommansa, ja auttaa parhaansa mukaan kaikessa, mihin hevonen pystyy vaikuttamaan. Mirtsulla on 3 varsaa, eikä enempää tule, sillä neidillä alkaa jo olla liikaa ikää.

Jälkikasvu

Syntynyt skp. Nimi Emä Omistaja
23.11.2008 o. Zarda's Aegaeon Zarda's Ophirella Troya
20.02.2009 t. Ophelia Z4 Zarda's Ophirella cookie.

Sijoitukset

KRJ Kouluratsastus (41kpl)
KRJ :: 07.02.09 :: kutsu :: Helppo A :: 1/65
KRJ :: 25.07.08 :: kutsu :: Int I :: 1/60
KRJ :: 24.07.08 :: kutsu :: Int I :: 1/60
KRJ :: 03.08.08 :: kutsu :: Vaativa B :: 1/50
KRJ :: 06.02.09 :: kutsu :: Vaativa A :: 1/40
KRJ :: 13.09.08 :: kutsu :: Helppo A :: 1/30
KRJ :: 07.08.08 :: kutsu :: Vaativa A :: 2/77
KRJ :: 07.08.08 :: kutsu :: Int I :: 2/50
KRJ :: 01.03.09 :: kutsu :: Kür Int I :: 2/50
KRJ :: 04.03.09 :: kutsu :: Kür Int I :: 2/50
KRJ :: 30.01.09 :: kutsu :: Vaativa A :: 2/40
KRJ :: 13.09.08 :: kutsu :: Helppo A :: 2/30
KRJ :: 09.09.08 :: kutsu :: Vaativa A :: 3/100
KRJ :: 22.01.09 :: kutsu :: Vaativa A :: 3/100
KRJ :: 22.01.09 :: kutsu :: Int I :: 3/98
KRJ :: 22.01.09 :: kutsu :: Int II :: 3/50
KRJ :: 04.02.09 :: kutsu :: Vaativa A :: 3/40
KRJ :: 31.10.08 :: kutsu :: Vaativa A :: 3/30
KRJ :: 25.10.08 :: kutsu :: Vaativa B :: 3/30
KRJ :: 22.07.08 :: kutsu :: Int I :: 3/20
KRJ :: 25.09.08 :: kutsu :: Helppo A :: 4/100
KRJ :: 26.07.08 :: kutsu :: Prix St. Georges :: 4/72
KRJ :: 28.09.08 :: kutsu :: Helppo A :: 4/100
KRJ :: 01.02.09 :: kutsu :: Vaativa B :: 4/65
KRJ :: 10.07.08 :: kutsu :: Int II :: 4/57
KRJ :: 04.03.09 :: kutsu :: Int I :: 4/52
KRJ :: 02.03.09 :: kutsu :: Int I :: 4/50
KRJ :: 17.01.09 :: kutsu :: Vaativa A :: 4/41
KRJ :: 21.01.09 :: kutsu :: Int I :: 4/40
KRJ :: 28.10.08 :: kutsu :: Int I :: 4/36
KRJ :: 07.08.08 :: kutsu :: Int I :: 5/60
KRJ :: 19.01.09 :: kutsu :: Vaativa A :: 5/41
KRJ :: 03.02.09 :: kutsu :: Int II :: 5/40
KRJ :: 25.10.08 :: kutsu :: Vaativa B :: 5/30
KRJ :: 22.07.08 :: kutsu :: Int I :: 5/25
KRJ :: 07.08.08 :: kutsu :: Int I :: 6/60
KRJ :: 10.07.08 :: kutsu :: Int II :: 6/57
KRJ :: 14.11.08 :: kutsu :: Helppo A :: 6/50
KRJ :: 16.12.08 :: kutsu :: Int II :: 9/85
KRJ :: 07.07.08 :: kutsu :: Int II :: 10/150
KRJ :: 16.09.08 :: kutsu :: Vaativa A :: 10/100

ERJ Esteratsastus (1kpl)
ERJ :: 10.07.08 :: kutsu :: 70cm :: 6/40

Villit kilpailut (42kpl)
Koulu :: 24.07.08 :: kutsu :: Helppo B :: 1/40
Koulu :: 05.10.09 :: kutsu :: Int I :: 1/15
Koulu :: 18.01.10 :: kutsu :: Int I :: 1/15
Koulu :: 14.09.09 :: kutsu :: Int II :: 1/11
Koulu :: 25.07.08 :: kutsu :: Int II :: 1/8
Koulu :: 28.06.09 :: kutsu :: Int I :: 1/9
Koulu :: 25.07.08 :: kutsu :: Int I :: 1/6
Koulu :: 25.01.09 :: kutsu :: Vaativa B :: 1/6
Koulu :: 17.09.09 :: kutsu :: Int I :: 1/6
Koulu :: 22.01.09 :: kutsu :: Vaativa B :: 1/6
Koulu :: 06.08.08 :: kutsu :: Helppo A :: 2/62
Koulu :: 13.03.09 :: kutsu :: Helppo A :: 2/35
Koulu :: 15.03.09 :: kutsu :: Vaativa B :: 2/34
Koulu :: 28.07.08 :: kutsu :: Int I :: 2/26
Koulu :: 04.08.09 :: kutsu :: Vaativa B :: 2/20
Koulu :: 16.08.08 :: kutsu :: Helppo A :: 2/14
Koulu :: 17.08.08 :: kutsu :: Helppo A :: 2/15
Koulu :: 25.07.09 :: kutsu :: Int I :: 2/13
Koulu :: 11.03.09 :: kutsu :: Int I :: 2/11
Koulu :: 16.09.09 :: kutsu :: Int II :: 2/9
Koulu :: 25.06.09 :: kutsu :: Int I :: 2/8
Koulu :: 27.06.09 :: kutsu :: Int I :: 2/8
Koulu :: 13.03.09 :: kutsu :: Int I :: 1/11
Koulu :: 08.08.08 :: kutsu :: Helppo B :: 2/7
Koulu :: 23.01.09 :: kutsu :: Vaativa B :: 2/6
Koulu :: 25.07.08 :: kutsu :: Vaativa A :: 3/34
Koulu :: 14.07.09 :: kutsu :: Vaativa B :: 3/33
Koulu :: 02.08.08 :: kutsu :: Helppo A :: 3/22
Koulu :: 24.06.09 :: kutsu :: Vaativa B :: 3/21
Koulu :: 17.08.08 :: kutsu :: Vaativa B :: 3/15
Koulu :: 15.08.08 :: kutsu :: Vaativa B :: 3/14
Koulu :: 25.09.08 :: kutsu :: Helppo C :: 3/13
Koulu :: 22.06.09 :: kutsu :: Int I :: 3/11
Koulu :: 25.07.08 :: kutsu :: Int II :: 3/10
Koulu :: 08.08.08 :: kutsu :: Helppo A :: 4/70
Koulu :: 12.03.09 :: kutsu :: Vaativa B :: 4/35
Koulu :: 11.09.08 :: kutsu :: Int I :: 4/29
Koulu :: 14.07.08 :: kutsu :: Helppo B :: 4/26
Koulu :: 26.07.08 :: kutsu :: Helppo B :: 4/19
Koulu :: 04.01.10 :: kutsu :: Vaativa B :: 6/61
Valjakko :: 27.07.08 :: kutsu :: noviisi yhdistetty, hevoset :: 1/5
Irtohypytys :: 05.07.08 :: kutsu :: 10-30cm :: 2/8

VILLI-CUP sijoitukset (3kpl)
VILLI-CUP :: 25.09.08 :: kutsu :: Int I :: 1/16
VILLI-CUP :: 25.08.09 :: kutsu :: Int I :: 2/11
VILLI-CUP :: 25.01.09 :: kutsu :: Vaativa A :: 3/13

PKK-näyttelyt (1xEO-sert, 3xHY)
PKK :: 28.02.2009 :: kutsu :: Hevosoriit (tuomari: Annúndwen) :: EO-sert
PKK :: 07.04.2009 :: kutsu :: Hevosoriit ja -ruunat (tuomari: Akeya) :: HY
PKK :: 06.04.2009 :: kutsu :: Hevosoriit ja -ruunat (tuomari: TUITIU) :: HY
PKK :: 07.03.2009 :: kutsu :: Hevosoriit (tuomari: Anne) :: HY

Laatuarvostelupalkinnot
YLA2 - 134p. / Helmikuu 2009
FLA2 - 94p. / Tammikuu 2010
VPA-2 - 97p. / Helmikuu 2010