..
ETUSIVU
ESITTELY
HEVOSET
KASVATUS
TOIMINTA
HOITAJAINFO
YHTEYS & MUUTA
BLOGI
..
..Virtuaalitalli || a sim-game stable

MUISTOISSAMME - fri. o. Vertimor Z4

Virallinen nimi: Vertimor Z4 Omistaja: Zarda, Violet
Lempinimi: Vertti Hoitaja: Katso!
Rotu, sukupuoli: friisiläinen, ori Kasvattaja: Zarda, Violet
Säkäkorkeus: 159cm Painotus: Kouluratsastus
Väri, merkit: musta, ei merkkejä Koulutustaso: Va B - 70cm
Syntynyt, ikä: 29.06.2008, 26v (ikääntyy epäsäännöllisesti)
VPA-2, YLA2
VH04-040-5452 - Virtuaalihevonen


© Violet

Kuollut 3.4.2011

Vertin selviytymistarina

Kaksoset Vertti ja Mortti syntyivät 29.6.08. Vertti oli syntyessään todella pieni ja heiveröinen. Sillä kesti paljon veljeään Morttia kauemmin päästä jaloilleen, eikä se meinannut saada tarpeeksi ajoissa maitoakaan. Oripojan ensimmäiset elintunnit pienokainen saikin todella taistella hengestään. Onneksi Mira-emä huomasi vauvansa avuntarpeen, ja lopulta Vertti saatiin jaloilleen mamin avustuksella ja opastuksella. Myös maito alkoi pian maistua.

Aluksi Vertti ei uskaltanut pitää puoliaan jos veli kiusasi, mutta nyt kaksospojat Mortti ja Vertti ovat oikein hyviä kavereita, ja Verttikin on jo kasvanut melkein veljensä kokoiseksi. Kaveruksista huomaa kuitenkin hyvin, että Mortti on pomo. Mortti määrää, ja Vertti tottelee.

Luonnekuvaus

Vertti on hieman liiankin alistuva ja nöyrä, joku voisi sanoa sitä nössöksikin. Vertti ei halua, tai uskalla jäädä yksin talliin, eikä varsinkaan laitumelle. Sen seurassa on aina oltava toinen hevonen. Yksin tarhattuna Vertti ei pysy aidoissa, vaan tulee läpi vaikka mistä, jos on pakko. Jos hevosia viedään tallista tarhaan, on huolehdittava, ettei Vertti jää missään välissä täysin yksin. Orin nöyryys johtuu luultavimmin siitä, että Mortilla, sen veljellä, oli varsana tapana pompotella sitä ihan vain siksi, että oli kooltaan isompi ja vahvempi. Vertti tulee hyvin toimeen kaikkien hevosten kanssa. Ehkäpä juuri siksi, että kaikki muut hevoset huomaavat heti, ettei Vertti uhkaa heidän asemiaan laumassa.

Hoidettaessa Vertti luottaa siihen, että hoitaja pitää siitä huolen. Vertti antaa useamman ihmisen hääräillä ympärillään, jos se on sen oman tutun hoitajan mielestä ok. Kuitenkin Verttiä saa harjata vain kaksi kerrallaan. Jos kolme heiluu harja kädessä sen ympärillä, ori hermostuu. Vaikka Vertti on kiltti, se osaa myös heittäytyä pelottavaksi ja ärhäkäksi, jos se kokee jonkin tilanteen uhkaavaksi. Silloin on tärkeää, että sen oma hoitaja pysyy rauhallisena, jolloin Vertti ymmärtää, ettei ole syytä panikoida. Vertillä saattaa kestää jokunen tovi, ennen kuin se tajuaa, että sen kaviota yritetään nostaa puhdistusta varten, mutta kunhan se ensimmäisen jalan älyää nostaa, loput nousevatkin itsestään jo ennen kuin hoitaja ehtii koskeakaan jalkaan. Vertti on helppo varustaa, tai miten sen nyt ottaa... Suitsiessa Vertti varmaankin olettaa että sen hoitaja on puolen metrin mittainen, sillä se laskee päänsä lattianrajaan ja avaa suunsa kuolaimille. Kunhan Vertin saa ymmärtämään, että hoitajalta löytyy pituutta enemmän, kuin se puoli metriä, se nostaa päänsä sopivammalle korkeudelle. Satuloidessa harvemmin tulee mitään ongelmia ennen satulavyön kiristämistä. Ori tuntuu paisuvan kaksinkertaiseksi mahastaan, kun vyötä olisi tarkoitus kiristää. Vyö siis on ylivoimaisesti liian lyhyt, mutta vaikka pidemmän vyön saisi helpommin kiinni, ei se ole enää lainkaan sopivan mittainen sitten, kun ori lakkaa pullistelemasta. Miten orille sitten saa sen vyön, ota siitäkin sitten selvää... -.-

Ratsuna Vertti on kevyt ja toimiva. Se on aina reipas ja yrittää tehdä parhaansa. Esteillä Vertti on vähän epävarma ja aavistuksen kömpelökin, mutta taitavan ratsastajan avustuksella esteistä päästään yli melko kunniakkaasti. Kouluratsuna Vertti on jo lupaavampi, vaikkei se siinäkään mikään supertaituri ole. Ori liikkuu kyllä eteenpäin reippaasti ja kääntyy hyvin, mutta sen saaminen muotoon tai taipumaan, vaatii jo enemmän taitoa. Kokenut ratsastaja saa Vertistä esiin kivan kouluratsun jopa kilpailuihin. Vaikka työskentely kentällä sujuu hienosti niin yksin kuin kavereiden kanssa, maastoon ei kannata lähteä Vertin kanssa ilman toista ratsukkoa. Joutuessaan luonnon armoille ilman hevoskaveria ori on jokseenkin jännittynyt ja säikky. Jännittyneenä Vertti on vähän arvaamaton, ja saattaakin pelästyessään lähteä täysin käsistä. Toinen hevonen saa Vertin useimmiten rauhallisemmaksi, kun ori tietää, ettei se ole pelottavassa tilanteessa yksin.

Sukutaulu

I: VIP MVA Fn Gigantic Spherical
musta, 160cm
KRJ-II, YLA2, VPA-I, FLA-II, KTK-I
VH-39809
I.I: Enormous
musta, 170cm, evm
I.E: So Spherical
musta, 158cm, evm
E: Wintry Miracle
musta, 159cm
YLA3, KRJ-III, FLA3
VH-41843
E.I: Hibernation
musta, 165cm, evm
E.E: Miraculous
musta, 159cm, evm

Sukuselvitys

Isä Gigantic Spherical on upea, muotovalio-tittelillä palkittu ori. Sen lisäksi Hertiltä löytyy KRJ-II, YLA2 ja VPA-I palkinnot. Luonteeltaan Hertti on oikein herttainen ja kaikin puolin lempeä tapaus. Kaiken kaikkiaan Hertillä on kuusi jälkeläistä, joista yhdet on kaksoset Mortti ja Vertti, eikä enempää jälkeläisiä ole suunnitteilla. Kilpailuissa Hertti on pärjännyt upeasti, sijoituksia löytyy eniten kouluratsastuskilpailuista, mutta siinä sivussa sillä on kisattu vähän myös esteitä ja valjakkoajoa. Sekä tietysti näyttelyissä, joista Hertti on haalinut suuret määrät menestystä. Hertti on pakastevarsa.

Isänisä Enormous ruunattiin jo nuorena, sillä sitä kaavailtiin aluksi ratsastuskouluun. Kuitenkin eräs nuori kouluratsastaja huomasi "Enon" kyvyt ja ruuna myytiin kilparatsuksi kuuden vuoden iässä. Nyt jo edesmennyt hieno kouluruuna kaappasi kisoista mukaansaa suuren määrän sijoituksia ja monen monta voittoa pääosin kouluratsastuksen puolelta, mutta esteille Eno ei soveltunut kovin hyvin raskaan rakenteensa vuoksi, mutta matalemmista luokista Eno sai viisi sijoitusta, joista yksi oli voitto. Loput sijoitoitukset ovat kouluratsastuksesta. Valjakkoajoa Enon kanssa ei koskaan kokeiltu. Enolta otettiin pakasteita vain kahta varsaa varten, mutta toisesta niistä syntyi kaksoset, joista toinen oli Hertti, joten ruunalla on yhteensä kolme jälkeläistä.
Eno myytiin 18-vuotiaana ratsastuskouluun viettämään eläkepäiviään, koska kilpatallissa ei ollut tilaa ruunalle, jolla ei enää voinut kilpailla. Ratsastuskoulussa Eno kävi pari kertaa viikossa tunneilla, mutta pääosin sillä vain köpöteltiin maastossa rauhallisia lenkkejä viitenä päivänä viikossa, loput kaksi oli herran vapaapäiviä. Luonteeltaan Eno oli hyvin rauhallinen ja kuuliainen ruuna, se sopi mainiosti myös aloittelijoille ja pienten lasten talutusratsastukseeni, vaikkakin sen suuri koko saattoi joskus pelottaa pieniä lapsia, ori kun oli säkäkorkeudeltaan lähes 170cm. Kuitenkin ruuna oli hyvin lempeä tapaus, ja monen lapsenkin suosikki. Ruuna Enormous menehtyi lopulta vanhuuden vaivoihin upean 26-vuoden iässä.

Isänemä So Spherical on sulavaliikkeinen ja melko siro koulupainotteinen 158cm korkea neitonen. "Sherillä" kilpailtiin paljon kouluratsastuksen merkeissä, mutta esteiltäkin löytyy sijoituksia jopa korkeammista luokista. Sheri on voittanut useat koululuokat, ja sillä on kokeiltu myös valjakkoajoa, mutta siinä se ei koskaan menestynyt hirveän hyvin. Vuosien saatossa Sheri on saanut myös hienosti näyttelymenestystä, se on voittanut useat luokat, ja tullut toiseksi vielä useammassa. Sheri on kantakirjattu KTK-II -palkinnolle. Tammalla on viisi jälkeläistä, eikä enempää ole suunnitteilla.

Emä Wintry Miracle on soma tamma. Luonteeltaan se on arka, mutta silti erityisen kiltti. Miralta löytyy muutama palkinto (KRJ-III ja YLA3), mutta lisääkin sille luultavasti koitetaan haalia, ja vanhoja tuloksia parantaa, tammalta kun löytyy kisamenestystä runsaasti, sekä kuusi hyvin menestyvää jälkeläistä. Mira on Vaativa A -tason kouluratsu, mutta on esitellyt kykyjään myös valjakkoajon puolella, sekä vähän myös esteratsastuksessa.

Emänisä Hibernation on painottunut esteisiin ja ajoon. Orin liikkeet ovat lennokkaita ja se hyppääkin kuin lintu. Hipsuksi kutsuttu ori on luonteeltaan pakkaus, jonka käsittelemiseen tarvitaan runsaasti päättäväisyyttä, tai muuten Hipsu alkaa helposti pompottamaan hoitajaansa. Hipsulta löytyy kilpailumenestystä valjakkoajosta, sekä n. 80cm esteluokista. Rakenteellisesti ori on hieman sirompi, kuin friisiläiset yleensä, jonka takia se onkin esteillä kevyt hyppääjä. Herran kärsivällisyys ei riitä koulukuvioihin, vaikka liikettä tosiaan löytyisi, mutta ongelmana onkin se, ettei Hipsu jaksa keskittyä mihinkään maantasokiemurteluun viittä minuuttia kauempaa, kärryjen edestä sitä taasen ei meinaa millään saada pois.

Emänemä Miraculous on kaunis musta tamma. Tämä kouluun painottunut neitonen taitaisi jopa GP-tason luokkia, mutta sen omistaja on kilpaillut sen kanssa vain vaativaa B:tä, ratsastajan omat taidot kun eivät riitä GP-tasolle asti. Mirtsulla on tosin myös pari sijoitusta intermediaire-luokista, mutta tällöin kisaajana on ollut Mirtsun kasvattaja. Luonteeltaan tamma on hyväkäytöksinen ja kaikella tapaa helppo. Hoidettaessa se antaa hoitajan hoitaa hommansa, ja auttaa parhaansa mukaan kaikessa, mihin hevonen pystyy vaikuttamaan. Mirtsulla on 3 varsaa, eikä enempää tule, sillä neidillä alkaa jo olla liikaa ikää.

Jälkikasvu

Syntynyt skp. Nimi Emä
05.03.2009 t. Zarda's Felicia Leticia fan Lycan
24.07.2009 t. Lady de Autumn Z4 Zarda's Ophirella

Sijoitukset

KRJ Kouluratsastus (36kpl)
KRJ :: 19.07.08 :: kutsu :: Helppo A :: 1/50
KRJ :: 14.04.09 :: kutsu :: Helppo A :: 1/50
KRJ :: 07.08.08 :: kutsu :: Helppo A :: 1/50
KRJ :: 22.07.08 :: kutsu :: Vaativa B :: 1/20
KRJ :: 18.06.09 :: kutsu :: Vaativa B :: 2/50
KRJ :: 19.01.09 :: kutsu :: Vaativa B :: 2/50
KRJ :: 31.10.08 :: kutsu :: Vaativa B :: 2/30
KRJ :: 25.10.08 :: kutsu :: Vaativa B :: 2/30
KRJ :: 12.08.08 :: kutsu :: Helppo A :: 3/103
KRJ :: 26.09.08 :: kutsu :: Helppo A :: 3/100
KRJ :: 04.07.08 :: kutsu :: Helppo A :: 3/54
KRJ :: 07.08.09 :: kutsu :: Vaativa B :: 3/50
KRJ :: 15.04.09 :: kutsu :: Helppo A :: 3/50
KRJ :: 19.06.09 :: kutsu :: Vaativa B :: 3/50
KRJ :: 04.02.09 :: kutsu :: Vaativa B :: 3/50
KRJ :: 13.09.08 :: kutsu :: Helppo A :: 3/30
KRJ :: 09.07.09 :: kutsu :: Helppo A :: 4/55
KRJ :: 02.03.09 :: kutsu :: Helppo B :: 4/52
KRJ :: 10.11.08 :: kutsu :: Helppo C :: 4/48
KRJ :: 24.06.09 :: kutsu :: Vaativa B :: 4/40
KRJ :: 17.08.09 :: kutsu :: Vaativa B :: 4/40
KRJ :: 10.08.08 :: kutsu :: Vaativa B :: 5/84
KRJ :: 09.02.08 :: kutsu :: Vaativa B :: 5/65
KRJ :: 04.08.08 :: kutsu :: Helppo A :: 5/50
KRJ :: 01.08.09 :: kutsu :: Helppo A :: 5/50
KRJ :: 19.01.09 :: kutsu :: Helppo A :: 5/50
KRJ :: 11.11.08 :: kutsu :: Helppo C :: 5/48
KRJ :: 26.06.09 :: kutsu :: Vaativa B :: 5/40
KRJ :: 20.07.08 :: kutsu :: Helppo A :: 5/35
KRJ :: 29.07.09 :: kutsu :: Vaativa B :: 5/35
KRJ :: 01.08.09 :: kutsu :: Vaativa B :: 5/30
KRJ :: 01.03.09 :: kutsu :: Helppo B :: 6/52
KRJ :: 18.01.09 :: kutsu :: Helppo A :: 6/47
KRJ :: 21.06.09 :: kutsu :: Vaativa B :: 6/40
KRJ :: 28.09.08 :: kutsu :: Vaativa B :: 7/100
KRJ :: 07.07.08 :: kutsu :: Vaativa B :: 9/254

KRJ-CUP Sijoitukset (2kpl)
KRJ-CUP :: 25.09.08 :: kutsu :: Helppo A :: 20/357
KRJ-CUP :: 15.08.08 :: kutsu :: Vaativa B :: 39/412

ERJ Esteratsastus (4kpl)
ERJ :: 10.07.08 :: kutsu :: 70cm :: 1/39
ERJ :: 10.07.08 :: kutsu :: 70cm :: 4/40
ERJ :: 10.07.08 :: kutsu :: 70cm :: 4/39

Villit kilpailut (41kpl)
Koulu :: 27.07.08 :: kutsu :: Helppo A :: 1/40
Koulu :: 14.03.09 :: kutsu :: Vaativa B :: 1/35
Koulu :: 11.07.09 :: kutsu :: Vaativa B :: 1/34
Koulu :: 16.09.09 :: kutsu :: Helppo A :: 1/25
Koulu :: 22.06.09 :: kutsu :: Vaativa A :: 1/21
Koulu :: 30.07.09 :: kutsu :: Vaativa B :: 1/19
Koulu :: 14.09.09 :: kutsu :: Vaativa B :: 1/16
Koulu :: 17.08.08 :: kutsu :: Helppo A :: 1/15
Koulu :: 17.08.08 :: kutsu :: Vaativa B :: 1/15
Koulu :: 26.02.10 :: kutsu :: Helppo A :: 1/15
Koulu :: 22.12.08 :: kutsu :: Vaativa B :: 2/36
Koulu :: 29.06.09 :: kutsu :: Helppo B :: 2/26
Koulu :: 12.09.09 :: kutsu :: Vaativa B :: 2/23
Koulu :: 02.08.08 :: kutsu :: Vaativa B :: 2/15
Koulu :: 26.07.08 :: kutsu :: KN Special :: 2/14
Koulu :: 15.08.08 :: kutsu :: Helppo A :: 2/14
Koulu :: 09.08.08 :: kutsu :: Vaativa B :: 2/11
Koulu :: 25.07.08 :: kutsu :: Vaativa B :: 3/53
Koulu :: 11.03.09 :: kutsu :: Vaativa B :: 3/36
Koulu :: 14.09.08 :: kutsu :: Vaativa B :: 3/35
Koulu :: 14.07.09 :: kutsu :: Helppo A :: 3/35
Koulu :: 27.06.09 :: kutsu :: Helppo B :: 3/32
Koulu :: 18.09.09 :: kutsu :: Helppo A :: 3/25
Koulu :: 22.01.09 :: kutsu :: Helppo A :: 3/15
Koulu :: 05.08.08 :: kutsu :: Vaativa B :: 3/9
Koulu :: 22.06.09 :: kutsu :: Helppo A :: 4/31
Koulu :: 24.06.09 :: kutsu :: Helppo B :: 4/27
Koulu :: 29.12.09 :: kutsu :: Vaativa B :: 4/27
Koulu :: 25.06.09 :: kutsu :: Helppo A :: 4/26
Koulu :: 22.07.08 :: kutsu :: Vaativa B :: 5/52
Koulu :: 27.02.10 :: kutsu :: Vaativa B :: 5/42
Koulu :: 04.03.10 :: kutsu :: Helppo A :: 5/41
Koulu :: 28.02.10 :: kutsu :: Helppo B :: 5/39
Koulu :: 07.08.08 :: kutsu :: Vaativa B :: 5/38
Koulu :: 13.07.09 :: kutsu :: Vaativa B :: 5/33
Koulu :: 05.10.09 :: kutsu :: Vaativa B :: 5/30
Koulu :: 24.07.08 :: kutsu :: Helppo B :: 6/40
Koulu :: 01.08.08 :: kutsu :: Helppo A :: 6/40
Koulu :: 28.07.08 :: kutsu :: Helppo A :: 7/62
Este :: 17.06.09 :: kutsu :: 60cm :: 3/13
Este :: 19.06.09 :: kutsu :: 70cm :: 3/11
Maastoeste :: 19.02.2010 :: kutsu :: 70cm :: 2/12
Maastoeste :: 20.02.2010 :: kutsu :: 70cm :: 3/11

VILLI-CUP sijoitukset (2kpl)
VILLI-CUP :: 25.01.09 :: kutsu :: Vaativa B :: 2/9
VILLI-CUP :: 27.03.10 :: kutsu :: Vaativa B :: 3/27

Laatuarvostelupalkinnot
VPA-2 - 91p / huhtikuu 2010
YLA2 - 126p / heinäkuu 2010

(ruusukkeesta kiitos Mestyn Ruusukkeelle)